top of page

İlkyardım

Ä°LK YARDIM SETI

 

Teknede kullanılan ilk yardım seti, herhangi bir seyahat amacıyla düzenlenmiÅŸ setten farklı deÄŸildir. Bunun içinde bir ilk yardım kitapçığına ek olarak; 

 

  1. Pansuman malzemesi, mümkünse suya dayanıklı yara bantları ve bandajlar

  2. Aspirin, parasetamol ve benzeri ağrı kesiciler,

  3. Antiallerjik tablet ve kremler

  4. Deniz tutmasına karşı tabletler (dramamine ve metpamid)

  5. Güneş kremi ve yanıklara karşı krem ve pomadlar (anestol, bepanthene)

  6. Termal battaniye, 

  7. Makas, iğne, enjektör bulunmalıdır

Yelken Eğitimi ve Mavitur için yelkenseverler.com

Aciliyet sözkonusu olduÄŸunda, bir durum tespiti yapıp,  en riskli duruma ilk önce müdahale edilmelidir. Ancak,

 

  • Tekneyi güvenli bir seyir pozisyonuna sokup, müdahaleye sonra baÅŸlanması, baÅŸka ikincil kazaların oluÅŸmasına engel olmak açısından önemlidir,

  • Kazazedenin uyarana cevap düzeyi durumun ciddiyetini belirleyen en kolay yöntemdir.

  • EÄŸer kazazede cevap veremeyecek durumda ise, havayolu saÄŸlanmalı ve vital bulgular deÄŸerlendirilmelidir.

  • Sesli ve aÄŸrılı uyarılara cevap vermeyen, ÅŸuuru kapalı bir kiÅŸiyi, tehlikeden uzaklaÅŸtırmak, havayolunu saÄŸlamak veya kalp masajı yapma gerekliÄŸi yoksa yerinden oynatmayın

  • Hastayı yan yatırın. 

  • MAYDAY verin. Cep telefonu deÄŸil, telsiz kullanın. Gerekirse karşı taraftan  tıbbi yardım alınabilir.

  • EÄŸer hasta uyaranlara cevap vermiyor, nefes alışı düzensiz ve kalp atımı yok veya zayıfsa kalp masajına baÅŸlayın

Yelken Eğitimi ve Mavitur için yelkenseverler.com

BoÄŸulma vakalarında, canlandırma biraz daha  farklı olarak uygulanabilir. Bu tip vakalarda, kalp durması oksijen azlığına, nefes durmasına baÄŸlı olduÄŸu için, hastayı yan yatırıp aÄŸzın ve boÄŸazındaki suyu boÅŸalttıktan sonra, 4-5 nefes verilmesi çoÄŸunlukla kalp atımını saÄŸlar.

HÄ°POTERMÄ°

 

Standart battaniyeler yerine bu amaca hizmet eden termal battaniyeler veya yoksa uyku tulumu kullanılmalıdır.

Kazazedenin yatırıldığı yerin soğuk olmaması, izole edilmiş olması, ortamın ısıtılması önemlidir.

Ovarak kan dolaşımını arttırmak yararlı olur. Ancak birden bire çok ısıtmak doÄŸru deÄŸildir. 

 

KULAĞA SU KAÇMASI

 

Deniz veya havuz suyunun kulaÄŸa kaçması sonucu gerçekleÅŸir. Genelde devamlı suya girmek zorunda olmaları sebebiyle, yüzücülerde daha sık görülmesi açısından yüzücü kulağı olarak bilinir. Suya atlama ile baÅŸlayabilir. Kulağın tamamen tıkandığı ve iÅŸitmenin kaybolduÄŸu buÅŸonlardan farklı olarak aÄŸrılıdır. AÄŸrı önceleri kulak kepçesi veya memesinin saÄŸa sola çekiÅŸtirilmesi ile ortaya çıkar. Daha ileri durumlarda iyice artar, kulaÄŸa dokunulmasa dahi sabit ÅŸekilde devam eder. Genelde kışın ortaya çıkan orta kulak iltihaplarından farklı olarak yaz döneminde karşılaşılır. Tedavisi sudan uzak durma ve ağızdan veya damla ÅŸeklinde antibiyotiklerdir. Kulak iltihabının temizlenmesi için bir KBB uzmanına ihtiyaç vardır. 

Yelken Eğitimi ve Mavitur için yelkenseverler.com

DENIZ TUTMASI

 

Deniz tutması, tıpta "hareket hastalığı" olarak ifade ettiğimiz bir grup problemin başında gelir. Normalde alışık olmadığımız tipte bir hareketle karşılaşıldığında, iç kulakta yerleşik denge organı beyne ve beyin sapına bu uyarıları gönderir. Beyin sapındaki bu merkezler, tamamen tesadüf eseri, kusma-bulantı merkezlerine komşu olduklarından "indirekt" olarak uyarılardan etkilenirler ve problemin bizi en çok rahatsız eden yönü, bulantı ve kusma bu şekilde ortaya çıkar.

 

Hepinizin bildiÄŸi gibi görme yetisi de denge de ciddi rol oynar. Bunun kısıtlandığı, kapalı alanlar, kamara- koridor içi, karanlıkta gece seyri gibi durumlar, olayı ÅŸiddetlendirir. 

 

Güverteye çıkmak ve ufka bakmanın yararı budur. Gözler hareketi anlar ve beyin sapında iç kulaktan gelen diÄŸer uyarılarını baskılarlar. Güverteye çıkmanın bir baÅŸka yararı, kötü koku vs gibi, mide bulantısına sebep olabilecek diÄŸer uyarıları engellemektir. Fırtınaya çıkarken sintinenizi temiz tutmak sadece bir titizlik saplantısı deÄŸildir. Zaten kapalı havalandırmalar ve pencereler dolayısıyla içerideki havaya, bir de oradan oraya savrulan mazot kokularının eklenmesini, özellikle hanımlar hiç istemezler. 

 

Yenilen yemeklerin bozukluğu ve midenin dolu olması da buna aynı şekilde etki eder. Gözleri meşgul edecek tarzda, kitap okumak veya bilmece çözmek oldukça zararlıdır. Keza öne doğru eğilmek, yerden birşeyler toplama durumunda iç kulak maksimum etkilenir. Fırtına seyrinde ortalık dağılmışsa, tecrübeli denizciler onu toplamaya çalışmazlar.

 

Müzik dinlemek, iç kulaktan gelen uyarıları belli ölçüde baskılar, yararı olur. Beyni meÅŸgul edecek dikkati bir yere toplayan meÅŸgaleler, dümen tutmak gibi, uyarıları ciddi azaltır. Görme fonksiyonuyla ilgili hareket yönüne doÄŸru bakmak yararlı, mesela otobüste olduÄŸu gibi geriye doÄŸru bakmak, zararlıdır. Hareket yönüyle ilgili, semazenlerin örneÄŸini verirsek daha yararlı olur. Semazenler bildiÄŸiniz üzere, düz bir zeminde, aÅŸağı-yukarı (vertikal) hiçbir hareket yapmadan, kendi etraflarında dönerler (rotasyon). İç kulak kaynaklı uyarıları engellemek için baÅŸlarını 45 derece tek bir tarafa çevirmeleri bunun içindir. 

 

Ancak dalgalı bir denizde rotasyonel, dönme hareketi azdır. Daha çok vertikal, yani aÅŸağı-yukarı ve saÄŸa-sola hareketler mevcuttur. Bunlar her seyirde farklı olabilir. KiÅŸi hangi pozisyonda rahat ediyorsa, yastıklı veya yastıksız uzanmak, dik oturmak, o ÅŸekilde kalmalıdır. Uyumak yararlı olabilir. Kamarada yatılıyorsa, iyi havalanmasına özen gösterilmelidir. 

 

Her ne ÅŸekilde olursa olsun, bir süre sonra bünye  deniz tutmasına alışır. Bu süre genelde 2 gündür. 2-3 gün denizde kaldıktan ve sallanan zeminde uyuduktan sonra, karaya çıkınca sallanıyor gibi hissetmenin sebebi budur. Beyin ve diÄŸer merkezler sallanan zemine adapte olmuÅŸtur, yeni ortama uyum saÄŸlamaları için yine belli bir süre geçmesi gerekmektedir. 

 

Dramamine denilen ilaç uyarıları, denge organı seviyesinde baskılar. Seyre çıkmadan yarım saat 45 dakika önce alınmalıdır. Kusma baÅŸladıktan sonra ağızdan alınacak ilaçlar etkisizdir. Dramamine’in en önemli yan etkisi uykudur. Dikkat eksikliÄŸi yapar. Dümen tutanlara tavsiye edilemez. Metpamid veya emedur gibi kusma önleyici ilaçlar, uyarıları engellemez. Sadece kusmaya engel olur. 

 

Kusma uzun zaman devam ederse, özellikle sıvı ve tuz kayıpları yaşanabilir. Böyle bir durumda sıvı ve tuz alımı çok önemlidir. Uyarıcı etkiye sahip ilaçlar ve mesela kahve, çay veya Coca Cola-Enerji içecekleri algılamayı arttırdıkları için zararlıdır. Öncesinde almamak lazımdır.

 

Yelken Eğitimi ve Mavitur için yelkenseverler.com

ARI SOKMASI- BALIK ÇARPMASI

 

Akeniz ve Ege kıyılarında birçok bölgede arı yetiştiriciliği mevcuttur. Deniz suyu üzerinde kendi ihtiyaçlarını gidermek için dolaşan arıların en sık ziyaret ettiği yerlerin başında tekneler gelir. Arılar tatlı suya suya gelir.

 

Arılar gündüz vakti dolaşırlar, güneş battıktan sonra yuvalarına giden yolu bulamadıkları için ortadan kaybolurlar. Rahatsızlık vermezler

 

Yemek ortamında bir kase içinde kavrulan çekilmiş veya çekirdek kahve kokusuyla arıları uzak tutar.

 

Bizim sularımızda en sık karşılaşılan zehirli balıklar ve deniz canlıları

 

Trakonya: Denizlerimizde yaÅŸayan en zehirli balıklardandır. Ortalama 17-18, en çok 35-40 santimetre boya eriÅŸir. Hareketsiz bir balıktır. Fakat deniz dibinde avlarına karşı çok süratlidir. Zehirleri bir insanı sakat bırakabilir. Bu nedenle dikkat edilmelidir. Denizden çıktıktan, hatta öldükten sonra dahi zehirliliÄŸi devam eder. Özel olarak avcılığı yapılmaz. Aynı zamanda çarpan balığı olarak adlandırılan trakonya, küçük balık ve kabuklularla beslenir. Kış aylarında derinlere çekilir. Eti lezzetli olmakla beraber az avlandığından ekonomik deÄŸeri yoktur.

 

Ä°skorpit: Marmara ve BoÄŸaz balığıdır. Kafası büyük, dikenli üzeri benekli koyu renk bir balıktır. DiÅŸleri olmadığı için, aÄŸzı açıkken baÅŸparmak ile aÄŸzından tutularak iÄŸneden çıkartılır. 

 

Vatoz:  KuyruÄŸundaki zehirli iÄŸnesi ile sokar. Derin su balığıdır. KuyruÄŸu daha kalın ve üzeri benekli keler ile karıştırılır.

 

Sokkan: Ege ve Akdeniz’e has bir balık olup, adından da anlaşılacağı gibi, karnının altındaki yüzgecindeki dikeni ile sokar. Ciddi aÄŸrı yapar.  

 

Deniz anası: Bizim sularımızda zehirli denizanaları çok sık bulunmaz. Ancak özellikle tropikal denizlerde en sık ölüme sebebiyet veren deniz canlısı olarak bilinmektedir. Deniz canlılarından insan vücuduna karışan zehirlerin tamamı yapı itibarıyla bir proteindir. Proteini vücuttan uzaklaÅŸtırmak için hemen amonyak tatbiki veya sıcak uygulaması sık kullanılan yöntemlerdendir.

 

Genelde basit ısırık veya sokmalardır. Isırılan yerin daha yukarısına turnike uygulanması veya yaranın kanatılarak aÄŸzında yara olmayan birisi tarafından emilerek zehirin vücuttan uzaklaÅŸtırılması teknikleri tıbbi olarak ön planda tavsiye edilen uygulamalar deÄŸildir. 

Ãœlkemizde bilinen zehirli balıklar. Yukardan aÅŸağıya sokkan, iskorpit, trakonya ve vatoz 

DENIZ KESTANESI BATMASI

 

Karaya çıkarken mutlaka ayakkabı giyiniz. Miktar olarak azsa sivri bir iğne ucu ile, steril çalışarak çıkartılır. Çok sayıda ve yaygınsa, daha detaylı bir girişim ve tedavi gerekebilir. Profesyonel yardım alınız.

 

Belli bir süre bırakılan kestane iğnesi, kendiliğinden çıkabilir. Bu süre zarfında enfeksiyon olasılığı vardır. Tırnak kenarı gibi yerlerde tehlikelidir, devamlı su ortamında kendi haline bırakılmamalıdır.

 

Ülkemiz sularındaki deniz kestaneleri genelde zehirli değildir.

 

KAFAYA BUMBA ÇARPMASI

 

Beklenmeyen anda kafaya çarpan bumba, bir yelkenli teknede olabilecek en tehlikeli durumlardan birisini oluÅŸturabilir. Baygın ÅŸekilde suya düşen kazazede ciddi hayati tehlike içindedir. 

 

İstenmeyen kavança açısından pupa ve geniş apaz seyirleri daha tehlikelidir. Direğin ve çarmıkların önü güvenlidir. Varsa kokpitteki bimini veya serpinti körüğü altında bulunulduğunda risk yoktur. En az bumba kadar tehlikeli olan bir diğer unsur, ana yelken iskotası ve makarasıdır.

 

EL- AYAK TRAVMALARI

 

Mutlaka eldiven ve ayakkabı giyiniz. Özellikle sert havalarda, yanaşmalarda veya yelken manevralarında halatları tutan eller ciddi aşınır.

Teknede en çok sorun çıkartan konuların başında, kol saati, yüzük, kolye ve küpe gibi aksesuarların sebep olduğu yaralanmalar gelmektedir.

Herhangi bir kırık durumunda kırığı atel ile tespit edip, aÄŸrı kesiciler ile aÄŸrıyı kesmek ve azaltmak genel yaklaşımdır. 

Burkulmalarda da uygun ÅŸekilde sararak eklemin hareketini azaltmak yoluna gidilmelidir.  

 

GÜNEŞ ÇARPMASI ve YANIK

 

Yelkenli teknelerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından birisi de güneş çarpmasıdır. Özellikle açık renk tenli kişilerde daha sık ve ciddi olarak görülür.

En önemli tedavisi önlenmesidir.

 

Öncesinde, sezonda güneÅŸe maruz kalmamış kiÅŸilerde daha ciddi boyutlara varabilir. Koruyucu kremler, yavaÅŸ yanmak, güneÅŸlenmemek, ilk günler gölgede kalmak, uzun kollu bluzlar, geniÅŸ kenarlı bir ÅŸapka büyük yarar saÄŸlar. GüneÅŸ kremleri en az 30-35 faktörlü olmalı, sık ve düzgün sürülmeli. Sürüldükten ancak yarım saat sonra güneÅŸe çıkılmalıdır. 

 

OluÅŸtuktan sonra tedavide buz uygulanması, deriyi nemlendiren kremler, acıyı alacak pomadlar (anestol merhem)  ve iyileÅŸmeyi hızlandıracak tedaviler (bepanthene merhem) ile eÄŸer risk varsa antibiyotik tedavinin eklenmesi uygun olur. GüneÅŸin devam eden etkisini azaltmak için pansumanı kapalı yapmak uygun olmakla beraber, deniz ve tekne ortamında ıslanmamasına dikkat etmek uygun olur.

Yelken Eğitimi ve Mavitur için yelkenseverler.com

İLK YARDIM ÇANTASI (bulundurulması gerekenler)

 

  • Dramamine tb (Deniz tutması, vertigo)

  • Metpamid tb (Deniz tutması, kusma bulantı, vertigo)

  • Aspirin tb (AÄŸrı kesici, ateÅŸ düşürücü) 

  • Voltaren tb (AÄŸrı kesici)

  • Muscoril tb (Kas gevÅŸetici)

  • Apranax forte tb (AÄŸrı kesici)

  • Nidilat cap (Tansiyon ilacı)

  • Ä°sordil tb (Kalp damar sorunlarında)

  • Zyrtec tb (Antiallerjik)

  • Zitromax tb (Antibiyotik)

  • Cipro tb (Antibiyotik)

  • Rennie tb (Antasit)

  • Nexium tb (Mide sorunlarında)

  • Librax tb (Hazımsızlık ve mide-bağırsak sorunlarında)

  • Pancreoflat tb (Hazımsızlık için)

  • Stilex krem (Allerjik cilt reaksiyonları, kaşıntılar, böcek sokmaları için)

  • Furacin krem (Enfekte yaraların tedavisi için)

  • Anestol Pomad (Yanıklarda, cilt tahriÅŸlerinde)

  • Sipragut kulak damlası

  • Tobrex göz damlası

  • Pharmaton cap (yoÄŸun fiziksel aktivitelerde kullanıyoruz)

  • Adrenaline amp 

  • Atropine amp

  • Avil amp (antialerjik)

  • Aminocardol amp 

  • Clexane amp (kan sulandırıcı)

  • Jetokain amp (lokal anestezi)

  • Novalgin amp (ateÅŸ düşürücü, aÄŸrı kesici)

  • Buscopan amp (kolik renal)

  • Dramamine amp (deniz tutması)

  • Metpamid amp (deniz tutması, kusma-bulantı)

  • Dekort amp (her tür alerjik reaksiyon, antienflamatuar, ödem çözücü)

  • Calpol süspansiyon

  • Claritine süspansiyon

  • Magnesie Calciné susp

  • Ventolin inhaler (Astım için)

  • Amonyak

  • Enjektörler (2’lik, 5’lik ve 10’luk)

  • Damar yolu IV-serum seti

  • Serum fizyolojik (Mediflex 150 ml-ampul)

  • Ayrıca 50’lik plastik enjektör (kulak yıkamak için)

  • DikiÅŸ seti (steril-portegü, penset, makas, bistüri sapı, 15-11 no bistüri, sütür materyalleri veya stapler) 

  • Yara bandı (su geçirmez olanlar, tagaderm, bez hansaplast)

  • Steril gazlı bez

  • Steril eldiven

  • 15 cm sargı bezi (elastik)

  • Tansiyon aleti

  • Ambu ve havayolu

bottom of page